Psychiatry, Student life

Borderline: Inleiding tot

Als 2de jaar student verpleegkunde, moeten we een paper maken over borderline persoonlijkheidsstoornis voor het vak psychiatrie.  Na veel lezen, is dit wat ik op geschreven heb als inleiding van de ziekte.

 

Psychiatrische stoornissen bestaan al sinds de periode van de oudheid. We vinden het al terug in het Ebers papyrus, dit is één van de belangrijkste Egyptische papyrusrollen en het bevat medische informatie uit het oude Egypte waarin aandoeningen van concentratie en aandacht en emotionele nood in het hart of geest beschreven worden.  In die tijd lijkt het dat de geest en het hart synoniem voor elkaar te zijn.  Ze gebruikten eigen lichaamsvocht tijdens hun rituelen om de “boze” geest uit het lichaam te drijven en waarschijnlijk gebruikten ze soorten van hallucinogenen als onderdeel  van genezende rituelen.
Tussen die tijd van  het oude Egypte en nu, is er veel gebeurd. Jij en ik zijn slimmer geworden.  Mensen staan al zover in de medische ontwikkeling dat mensen alle details van psychische ziektes beginnen uit te pluizen en men is  dieper en meer gedetailleerd erop ingegaan, want 20 jaar geleden was er alleen maar neurose en psychose.  Met de komst van de Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder (DSM), het Amerikaanse handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen, dat in vele landen als uitgangspunt wordt gebruikt en dat nu in zijn 5de editie werd afgedrukt, hebben ze een naam voor de aandoening die zich op de grens van neurose en psychose bevindt gegeven – BORDERLINE. Een Engelse benaming die letterlijk betekent: grens lijn.

 

Sources:
“History of Mental Disorders.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, 03 May 2017. Web. 10 May 2017.
Kyziridis, Theocaris Chr. “Notes on the History of Schezofrenia.” Editorial. German Journal of Psychiatry Vol 8(3), 2005, 42-48. 06 Sept. 2005: 42-48. Print.
“Papyrus Ebers.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, 28 Sept. 2016. Web. 10 May 2017.
Wachter, Dirk De. Borderline Times: Het Einde Van De Normaliteit. Leuven: LannooCampus, 2016. Print.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s